Vi är tillgängliga 08-24, 7 dagar i veckan. Sälj, köp & byt bil utan att lämna hemmet med landets snabbaste chaufförsservice.

Fyrhjulsdrift
Leasebar
Dragkrok
    Filter
Mina
favoriter
Min
önskelista
Rensa
filter

Just nu bilar till salu

Är du intresserad av att köpa en begagnad Renault Clio?

Renault Clio lanserades 1990 och bilmodellen tillverkas fortfarande! Nuvarande CLIO är inne på sin femte generation (år 2022). För alla som inte bryr sig om det romerska räknesättet vill vi därför upplysa om att CLIO V som den nuvarande generationen benämns är detsamma som är samma sak som CLIO 5 (fem). Trots den romerska sifferbenämningen har namnet CLIO sitt ursprung i den grekiska mytologin. CLIO var en av de nio muserna och ansågs vara hjältediktningens, retorikens och framförallt historieskrivningens beskyddarinna. Så varför döpa en bil till CLIO? Det har vi inget bra svar på. Vi kan dock konstatera att Honda redan 1984 ansåg att namnet CLIO var ett bra namn för en gren av Hondas återförsäljarnät. Därför fick Renault i Japan lov att byta namn på CLION och istället sälja den under namnet Renault Lutecia. Ordet Lutecia har sitt ursprung i ordet Lutetia. En stad i det romerska riket som var föregångaren till den idag Franska huvudstaden Paris.

Från och med 2023 kommer Renault CLIO V även säljas som Mitsubish Colt. CLIO är även basen för den egna bilmodellen Renault Captur. En modell som litet slarvigt kan sägas vara en ”offroad version” av Renault CLIO. För att röra ihop det litet ytterligare noterar vi även att Nissan Micra och Nissan Juke baseras på Renault CLIO (ibland Captur) plattformen. Det senare kanske inte är så konstigt då Renault köpte upp den japanska biltillverkaren Nissan 1999.

En kort summering av Renault CLIO’s olika generationer:

1990 – Generation I
1998 – Generation II
2005 – Generation IV
2019 – Generation V

background