Köp bil och / eller sälj din bil till oss på Riddermark Bil. Vi har öppet på telefon 8-24 alla 7 dagar i veckan. Varmt välkommen!

Hur man köper bil utan att kunna bilar

Publicerat: 2017-03-17

På frågan varför man känner sig otrygg med att köpa bil svarar de flesta att de inte tycker sig ha tillräckligt med kunskap om bilar.

-Känner du igen dig?


Med 10 år i branschen har vi samlat ihop de punkter och frågor som är viktiga både för oss och för kunderna. Dessa punkter kan ses som "huvudpunkter" -De är nämligen de samma för alla som vill köpa bil, oavsett om du är bilmekaniker, bilhandlare, barnfamilj, bankman eller sjuksköterska så är det dessa punkter som kommer på tal och som är viktiga för att bilköpet skall bli rätt för just dig.

Med andra ord kan du med dessa punkter i åtanke få tillräckligt med kunskap för att vara säker på att bilköpet skall bli rätt för just dig.

Läs på eller skriv ned dessa punkter och ta med dem till din bilförsäljare för att vara säker på att det viktigaste med bilen tas upp.

Vi har delat upp punkterna i tre delar för att underlätta det hela:


1. Val av bil

Vi börjar med att ta reda på vilken bil du vill , behöver och kan ha.

Bilmodell

-Varför inte märke? tänker du, men faktum är att du först måste veta vilken typ av bil du vill ha och därefter se vilka märken som tillverkar den modellen. Här skall du bestämma dig för om du vill ha en kombi med större bagageutrymme, en stadsjeep för att enklare kunna kliva i och ur bilen, en bil med 7 säten för den stora familjen eller kanske bara en enkel liten bil för att kunna ta sig fram på ett enkelt sätt. Här är det dina behov och ekonomiska förutsättningar som bestämmer.

Bensin eller Diesel?

Det beror oftast på hur mycket du kör och hur stor (kraftig) motor du vill ha. En liten motor med få hästkrafter går ofta snålt oavsett om motorn är en diesel eller bensinmotor. Kör du korta sträckor eller mycket i stadstrafik är bensinmotorn oftast det bästa alternativet. Vill du köra större bilar som kräver kraftigare motorer är en diesel ofta snålare än en som går på bensin, särskiljt om du dessutom kör mycket eller långa sträckor. Tänk på att årsskatten påverkas av vilket drivmedel du kör, dieselbilar är ofta dyrare i årsskatt vilket gör att du bör ta med det din beräkning.

Motorstorlek?

-Benämns ofta i liter och hästkrafter, t.ex. kan en liten motor vara på 1,33 liter och ha 105 hästkrafter medan de större är över 3 liter med hästkrafter därefter. Ju fler av de bägge desto kraftfullare är motorn och desto mer får du tanka. En liten bil behöver inte lika stark motor för att kännas kraftfull eftersom bilen i sig inte väger så mycket. En större bil däremot behöver mer hästkrafter för att få samma kraft. Skall du dessutom dra husvagn eller hästsläp är det viktigt att bilen har tillräckligt stark motor för att på ett säkert och tillåtet sätt kunna dra dessa. Även här påverkas årsskatten, en större motor kostar ofta mer i skatt eftersom den påverkar miljön mer.

Hjuldrift

De flesta bilar har tvåhjulsdrift, med andra ord driver motorn enbart antingen det främre eller det bakre hjulparet.
Kör man mycket på olika underlag som snö, is eller gräs så kan fyrhjulsdrift underlätta mycket för framkomligheten.
Att dra tunga släp är också generellt enklare med en bil med fyrhjulsdrift.
Fyrhjulsdrift ses ofta som ett extra tillbehör vilket gör att fyrhjulsdrivna bilar ofta är lite dyrare i inköp än de som är tvåhjulsdrivna.

Växellåda

I Sverige är det vanligt med manuellt växlade bilar. En automatisk växellåda räknas, precis som fyrhjulsdrift, som extra tillbehör och ökar därför oftast bilens pris. Automatiska växellådor anses ofta vara "bekvämare", särskiljt av de som dagligen sitter i bilköer och vill undvika att sitta och trampa på kopplingen under hela köandet.

Miltal

Hur många mil kör du per år? och hur länge vill du ha kvar din bil? Kör du som de flesta i Sverige under 2000mil per år kan du ofta köpa bilar som gått 10.000 mil eller mer och få många välfungerande år med din bil. Kör du mycket mer än så och planerar att ha kvar bilen länge behöver du förmodligen hitta en bil som gått så få mil som möjligt.
Bilar av bra kvalitet som sköts rätt går ofta att köra problemfritt långt över 20.000mil. Här är det alltså din budget och dina körvanor som bestämmer hur långt bilen du vill köpa har gått.

Årsmodell

Hur gammal bilen får vara när du köper den är väldigt individuellt. I många fall är årsmodellen inte lika viktig som miltalen ur en ren hållbarhetsaspekt. Biltillverkarna släpper ständigt nya årsmodeller med nya finesser och utseenden vilket gör att årsmodellen oftare handlar om estetik och finesser snarare än förbättrade motorer (även om motorerna givetvis också förbättras med jämna mellanrum). En bil som är under tre år gammal innehar ofta någon form av garanti från tillverkaren, vilket för många kan vara värt att betala lite extra för.


Nu har du gått igenom ovanstående punkter och börjat leta efter bilar som passar dina kriterier. Kanske har du hittat en specifik bil som verkar intressant och är till rätt pris? Då kommer vi till nästa steg, nämligen:

2. Bilens historik

Ägarhistorik

En vanligt förekommande fråga är hur bilens ägarhistorik ser ut. Allt fler bilar på begagnatmarknaden har varit leasingbilar hos ett företag vilket betyder att den varit en tjänstebil hos en privatperson. Är bilen i gott skick med väldokumenterade verkstadsbesök är antalet tidigare ägare mindre viktigt. Dock kan det vara värt att se om bilen varit avställd under längre perioder och isåfall fråga varför bilen inte använts då.

Servicehistorik

Alla bilar har specifika skötselråd som tar hänsyn till just den bilen, motorn och växellådan. Hur ofta den skall servas kan du se i serviceboken eller genom att få servicedokumentation utskriven av bilens försäljare. Serviceintervallerna varierar ofta från 1500-3000 mil. Idag har många moderna bilar all serviceinformation sparad elektroniskt varpå du behöver kontakta bilens ursprungliga försäljare för att få tillgång till dessa. När du vet hur ofta bilen skall servas kan du se om detta har följts ordentligt, med andra ord bör du kunna se att det finns tillräckligt många stämplar och servicetillfällen dokumenterade i förhållande till bilens ålder och miltal.
Är det länge sedan bilen servades sist? Då kanske du får räkna med att bilen kommer att kräva en service inom kort.

Be bilförsäljaren om en CarFax rapport. Den visar bl.a. när bilen besiktigats,
hur många ägare bilen haft och t.ex. om bilen varit anmäld stulen.


Nu har du hittat en bil som passar dig som även verkar ha bra historik. Du känner kanske att det är dags att slå till men vi har några punkter kvar - nämligen hur bilen kommer att vara att äga i framtiden.

3. Bilens framtida kostnader.

Bilens skick

Att fråga om bilen är testad och kontrollerad innan köpet är att rekommendera. I många fall kan du även låta en oberoende bilverkstad eller bilprovning kontrollera bilen innan du bestämmer dig för att köpa den. Repor och små skador förekommer ofta på begagnade bilar och visst vill man köpa en fin bil utan skador men vissa skador påverkar inte bara bilens utseende utan kan även medföra ökade kostnader.

  • Medföljer däck? Om ja, är det vinterdäck eller sommardäck? Den uppsättning som fattas kommer du nämligen att få köpa till på egen hand. Däcken bör ha godkänt djup och vara jämnt slitna. Snedslitna däck kan dessutom indikera på att bilen inte går helt rakt.
  • Har bilen några lacksläpp? Lacken skyddar bilen mot rost och du bör därför vara uppmärksam på begynnande rostangrepp som kan bli kostsamma att åtgärda.
  • Hur ser vindrutan ut? Större stenskott spricker lätt, särskiljt under de kallare månaderna. Att byta en sprucken ruta är kostsamt även om din försäkring ofta bekostar en stor del.
  • Har bilen en kamkedja eller kamrem som driver motorn? En kamkedja kräver enbart underhållsarbete medan en kamrem måste bytas med jämna mellanrum. Ett kamremsbyte kostar från ca. 6000kr och uppåt vilket gör att man gärna slipper den kostnaden den närmsta tiden efter köpet. När kamremmen måste bytas är olika för olika bilar. Kamremsbyten är dyra. Ta reda på om det är något som kommer att behöva göras inom en snar framtid.

Garanti

Bilar går sönder ibland, det är ofrånkomligt och väldigt tråkigt men är ett faktum man bör vara helt klar med när man blir bilägare. Även vi i branschen kan mötas av en motor som inte vill starta när vi vill ta oss till jobbet på morgonen. Det är många olika delar som skall fungera för att hela maskineriet skall starta och gå dag ut och dag in, därför behöver vissa delar bytas ut efter tid eller när de gått sönder.

Att ha en garanti som täcker många utav dessa delar är guld värt. Har bilen ingen garanti kvar från tillverkaren kan man oftast köpa extra garantiår från bilförsäljarna, något de flesta gör för att kunna slippa många av de tråkiga kostnader som uppstår i och med reparationer. Det räcker ofta med att en enkel liten del gått sönder för att du skall ha tjänat in kostnaden för garantin.
Läs igenom garantivillkoren noggrant, ju längre tid garantin gäller och ju fler delar den täcker desto bättre.

Den årliga fordonsskatten beräknas på bilens utsläppsvärden. Ju mer bilen påverkar miljön desto dyrare blir skatten. Nyare bilar och bilar med miljöklassade motorer kan vara helt skattebefriade de första åren för att sedan kosta under 1000 lappen per år, medan äldre och större dieselbilar kan vara betydligt dyrare med årskatter upp till 10.000kr per år.

Försäkring

Vad bilen kostar att försäkra beror på flera olika punkter. Din ålder, hur länge du haft körkort, bilens värde, och din hemadress spelar de största rollerna i hur dyr bilen blir att försäkra. Försäkringsbolagen räknar ut priset efter hur troligt det är att du kommer att behöva nyttja din försäkring, kort sagt. Idag är det enkelt att jämföra de olika försäkringsbolagen mot varandra innan du köper bilen så att du kan hitta det bolaget som ger dig bäst villkor och bäst premie. Många försäkringsbolag har dessutom förmånliga starterbjudanden som kan vara värda att titta på.


Vi knyter ihop säcken

1. Bestäm dig för vilken typ av bil du skall leta efter.

Modell - Motor - Drivmedel - Växellåda - Miltal

2. Hitta en passande bil till rätt pris, jämför marknaden.

3. Kontrollera bilens skick och dess historik.

Däck - Rost - Sprickor - Servicehistorik - Ägarhistorik - Carfax

4. Ta reda på vad bilen kommer att kosta dig i framtiden.

Kommande reparationer eller service - Skatt - Försäkring


Klicka här för att prova dina nya kunskaper på våra bilar i lager.

Lycka till!

10

Butiker

2000

Alltid minst 2000 bilar i lager

180

Engagerade medarbetare

Med förtroende från

AAA's logotyp
Recos logotyp
Gasellprisets logotyp

Gör som över 150 000 kunder, byt bil hos oss

Butikernas öppettider

Mån-fre: 09:00-19:00

Lördag: 10:00-18:00

Söndag: 10:00-16:00

Företagsinformation

Riddermark Bil AB

Gustavslundsvägen 18

167 51 Bromma

MAIL: info@riddermarkbil.se TEL: +46 (0)8 590 930 40

ORG. NR: 556750-7693