Köp bil och / eller sälj din bil till oss på Riddermark Bil. Vi har öppet på telefon 8-24 alla 7 dagar i veckan. Varmt välkommen!

Att vara en (super)kvinna i bilbranschen

Publicerat: 2017-06-07

Många är fördomarna om den klassiska bilförsäljaren..

-Framför allt att denne allt som oftast är en man, kanske i medelåldern och med stor kunskap om bilar. Han är sällan i sin livs bästa fysiska form och ger inget tvivel om att ha gott självförtroende.

Men med denna nidbild på näthinnan skulle de flesta få en överraskning i entrén till Riddermark Bils butiker. Här är män i medelåldern en minoritet och kvinnorna har tagit ett märkbart kliv in i säljteamen.


Med ett personligt rekord på 8 sålda bilar på en dag kan 24 år gamla Patricia Wilhelmsson efter sina 2 år på Riddermark Bil känna sig som en fullfjädrad bilförsäljare.
Valet av bransch har varit långt ifrån självklart och hon uppmanar fler kvinnor att söka sig till bilbranschen i allmänhet och Riddermark Bil i synnerhet, men hon är också medveten om att det för många kvinnor ofta känns som ett läskigt steg in i en okänd bransch.

Vem är du?

"Patricia Wilhelmsson heter jag och är 24 år gammal. Jag jobbar idag som säljare i Täby tillsammans i ett säljteam om 5 personer.
På fritiden tränar jag eller umgås med mina vänner, som nog skulle beskriva mig som en glad och utåtriktad tjej. Jag själv hade nog beskrivit mig själv mer som någon som gillar högt tempo och som trivs bäst när jag har många bollar i luften."

Vad gjorde du innan du kom till Riddermark Bil?

"Jag jobbade bl.a. som säljare på en modellagentur där jag sålde bilder till de kunder som låtit sig fotograferas. I grunden kommer jag dock från restaurangbranschen och har även jobbat en del inom vården."

Vad är det bästa med ditt jobb?

"Det är en enkel arbetsplats att vara på. Jag älskar att träffa och vägleda kunder som behöver min hjälp – jag gillar att känna mig behövd! Här får jag vara social och träffa många nya människor varje dag. Kollegorna är fantastiska och gruppdynamiken på topp eftersom ingen är rädd för att ta i och alla hjälps åt oavsett om man är säljchef, VD, eller säljare."

Varför tror du att det är så få kvinnor som söker sig till bilbranschen?

"För att de flesta tjejer tänker att de kan för lite om bilar – Så tänkte jag! Och då sätter man lite stopp för sig själv. Sedan har man kanske inget genuint bilintresse och tror att man måste vara intresserad för att kunna sälja bilar. Det man glömmer är att man kommer överallt och kan lära sig precis vad som helst bara man har en vilja. I slutändan handlar det egentligen om att vägleda kunder, oavsett om det handlar om en bil eller vilken annan produkt som helst."

Vad vill du säga till de kvinnor som funderar på att söka sig till bilbranschen?

"Sök. Låt dig aldrig hindras av något könsrelaterat tvivel, och låt dig inte hindras av att du tror att du inte kan tillräckligt. Alla kan lära sig precis vad som helst och vi kvinnor kan självklart göra detta precis lika bra som männen. De flesta kvinnorna här kommer från helt andra branscher, så du skall absolut inte tänka att du måste ha en massa erfarenhet.
Tänk inte heller på att du måste vara bra på bilar, för det som verkligen spelar roll är att du vill bli bra på ditt jobb och vill hjälpa människor. Då kommer resten av pusselbitarna falla på plats av sig självt."

10

Butiker

2000

Alltid minst 2000 bilar i lager

180

Engagerade medarbetare

Med förtroende från

AAA's logotyp
Recos logotyp
Gasellprisets logotyp

Gör som över 150 000 kunder, byt bil hos oss

Butikernas öppettider

Mån-fre: 09:00-19:00

Lördag: 10:00-18:00

Söndag: 10:00-16:00

Företagsinformation

Riddermark Bil AB

Gustavslundsvägen 18

167 51 Bromma

MAIL: info@riddermarkbil.se TEL: +46 (0)8 590 930 40

ORG. NR: 556750-7693